TrafficLab Twente: database voor verkeersinformatie in de regio
Reisgedrag beïnvloeden met een handige app. Deze wens van gemeente Enschede resulteerde een half jaar geleden in het project SMART. Vialis/IT&T leverde voor dit project de centrale database voor verkeersinformatie in de regio: TrafficLab Twente.
TrafficLab Twente verzamelt en bundelt verkeersdata van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, ARS T&TT en VIP (Imtech), verkeersregelinstallaties en parkeerverwijssystemen, en combineert deze met weergegevens. Vervolgens worden de data verrijkt tot actuele en historische verkeerskundige informatie.
Heatmap
Professionele wegbeheerders gebruiken informatie voor het uitvoeren van verkeersmanagement. Vialis/IT&T ontwierp hiervoor een speciale heatmap. De heatmap combineert verschillende verkeerskundige functionaliteiten en stelt wegbeheerders in staat te bepalen hoeveel verkeer een weg kan of mag verwerken - zij kennen het regionale wegennet immers het beste. Op de heatmap is vervolgens in in één oogopslag te zien hoe de actuele verkeerssituatie is: moet een bepaald wegvak gemeden worden of kan het juist dienen als omleidingsroute. Het systeem geeft wegbeheerders zo meer mogelijkheden om het verkeer te managen.
Via DATEX II-export en open data webservices worden de data uit TrafficLab Twente ook op toegangkelijke wijze beschikbaar gesteld aan applicatie-ontwikkelaars. Zo gebruikt TEC4SE, een initiatief van Veiligheidsregio Twente, de data om een beheerssysteem voor onder meer hulpdiensten te maken. Goudappel Coffeng voedt met TrafficLab Twente-data zijn multimodale routeplanner.
Consumenten
Voor de gemeente Enschede was het primaire doel van TrafficLab Twente een app te kunnen ontwikkelen die consumenten in de regio slimmer en bewuster laat reizen. Dat werd de SMART-app: Self-Motivated And Rewarded Travelling. Met beloningen (punten om kleine cadeaus te verdienen) en persoonsgerichte informatie ‘verleidt' deze gratis app de gebruiker om zijn reisgedrag aan te passen. De eerder genoemde heatmap komt ook in de app terug: reizigers kunnen daardoor direct zien welke route op dat moment voor hen de beste is. Door hen alternatieven te bieden voor bijvoorbeeld hun vaste woon-werkroute worden reizigers in staat gesteld slimmer en bewuster te reizen - en tegelijkertijd de filedruk te verminderen.