Zoeken

Rol overheid zal sneller drastisch veranderen

De ingezette trend vanuit beleid van een terugtrekkende overheid zal versnellen door de komende pensionering van inhoudelijke experts bij de overheid, voorziet Robin van Haasteren, directeur New business & Marketing bij Koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis. Deze ‘versnelling’ heeft vergaande consequenties, zowel voor de overheid als voor de markt.

Referenties.jpg
Referenties.jpg

De overheid zal versneld van ‘opschrijven’ naar volledig ‘omschrijven’ gaan. De markt zal naast uitvoeren, ook met goede en betrouwbare functionele oplossingen moeten komen. ‘Vertrouwen, partnerships, doen wat je afspreekt, openheid en transparantie’ zijn hierin de sleutelwoorden voor overheid én bedrijfsleven, aldus van Haasteren.

“We praten allang over de trend van een terugtrekkende overheid”, zegt Van Haasteren. “En op het terrein van mobiliteit zien we de effecten daar ook al van. De tijd dat de overheid ‘een boodschappenlijstje’ voor mobiliteitsoplossingen uitschreef en de markt deze producten leverde, zonder verantwoordelijkheid te hoeven dragen voor bijvoorbeeld de effecten ervan, is weliswaar 

allang voorbij, maar van een totale omslag van ‘opschrijven van producten’ naar ‘omschrijven van doelen en volledige verantwoordelijkheid geven aan de markt voor oplossingen’, is nog geen sprake. Het volledig outsourcen van mobiliteitsoplossingen is voor de overheid en de markt nu nog een stap te ver. Toch zal het vertrek van inhoudelijke mensen de overheid onder druk zetten om de verantwoordelijkheid voor doorstromingsoplossingen meer aan de markt over te laten."

“Voor de bedrijven zelf betekent dit dat onze techneuten niet meer sparren met de techneuten van de overheid om te komen tot de beste boodschappenlijst,” vervolgt Van Haasteren, “maar sparren nu onderling over de beste oplossingen voor een functionele opdracht. Deze opdrachten worden door andere collega’s besproken met de overheid. Het gaat daarbij niet meer over de techniek maar om de vraag achter de vraag te achterhalen: wat is het probleem, wat zijn de effecten van oplossingen op het netwerk en voldoet dit aan het gestelde beleid? Een ander aspect van deze transitie is dat de overheid de prestaties van maatregelen niet meer zelf controleert, maar aangetoond wil zien door de markt.”

Op de Vakbeurs Mobiliteit laat Vialis zien hoe zij als bedrijf voorsorteren op deze trend van een terugtrekkende overheid. Van Haasteren: ”We ontwikkelen en leveren nog steeds oplossingen, maar geven ook aan hoe we de prestaties meten, zowel van de producten zelf als van de effecten op het netwerk.” De theorie is helder, maar de praktijk is weerbarstig, weet Van Haasteren. “De stap naar verantwoordelijkheid geven aan de markt vergt een hoge mate van vertrouwen, van partnerships in plaats van een klant-leverancierverhouding en van openheid en transparantie over ontwerp, uitvoering en prestatie.”

Wilt u graag meer weten over deze trend? Registreer u nu! We praten u graag bij over de laatste trends en ontwikkelingen op 28 en/of 29 november tijdens de Vakbeurs Mobiliteit in Houten.